Sürdürülebilirlik
Enerjisa Üretim olarak sektörümüz ve spesifik faaliyet alanlarımızda değişim gerektiren noktaları zamanında tespit ediyor, daha iyi bir gelecek için insan odaklı ekosistemlere ve yenileyici iş modellerine yatırım yapıyoruz. Sürdürülebilirliği en öncelikli konularımızdan biri olarak görüyor ve faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamalarımızla mevcut yatırımlarımızı daha sürdürülebilir hale getirmeye odaklanıyoruz. Bu vizyonumuz ile hayata geçirdiğimiz uygulamalarımızla kısa, orta ve uzun vadede hem enerji sektöründe hem de genel iş dünyasında öncü şirketlerden biri olmayı amaçlıyoruz.
Çevre
Çevre İzleme Çalışmaları
YEKA RES-2 projesi inşaat faaliyetleri, yerel mevzuat çerçevesinde hazırlanmış Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na ek olarak, uluslararası standartlar ile uyumlu olan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporu’nda yer alan çevresel etki göstergeleri göz önünde bulundurularak yürütülmektedir. Çevresel etkilerimizin ve bu etkilere ilişkin belirlenmiş azaltım önlemlerinin bilincinde, en iyi sektör uygulamalarını hayata geçirmekteyiz.
Biyoçeşitlilik
Biyoçeşitlilik etkilerimizin yönetilmesi amacı ile proje alanlarımızda ve yakın çevrelerinde flora, fauna, kuş ve yarasa izleme çalışmaları devam etmektedir. Hedef türlerin tespiti, kuş ve yarasaların bölgedeki varlıkları ve yoğunluğu, uluslararası kriterlere göre belirlenmektedir. Mevcut çalışmalar doğrultusunda projelerde alınması gereken önlemler ve izleme faaliyetlerinin yer aldığı Biyoçeşitlilik Eylem Planı Çerçevesi bu sayfada paylaşılmıştır. Çalışmalar tamamlandıkça, her santralin Biyoçeşitlilik Eylem Planları oluşturulacak ve paylaşılacaktır.
Sosyal
YEKA RES-2 projesinde inşaat faaliyetleri, yerel mevzuat gerekliliklerine ek olarak, uluslararası standartlar ile uyumlu olan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) Raporu’nda yer alan sosyal etki göstergeleri göz önünde bulundurularak yürütülmektedir. Sosyal etkilerimizin bilincinde, iyi sektör uygulamalarını hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz. Bu kapsamda, her proje için oluşturulmuş Paydaş Katılım Planları projelerin kendi sayfaları üzerinden paylaşılmıştır.
Yeniden Yerleşim Çerçevesi
Bu çerçeve, projenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) sürecinde belirlenen arazi edinimi, kamulaştırma ve acele kamulaştırma faaliyetlerine ilişkin potansiyel sosyal risk ve etkilerini ele almaktadır. Mevcut çalışmalar doğrultusunda, ulusal mevzuat ve uluslarası standartlar ile uyumlu önlemler ve izleme faaliyetlerinin yer aldığı Yeniden Yerleşim Eylem Çerçevesi bu sayfada paylaşılmıştır. Çalışmalar tamamlandıkça, her santralin Yeniden Yerleşim Eylem Planları hazırlanacak ve paylaşılacaktır. Daha detaylı bilgi için Yeniden Yerleşim Çerçevemizi inceleyebilirsiniz.
Kamulaştırma Bilgi Rehberi
Arazi edinimi süreci ile ilgili, paydaşlarımızın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla Kamulaştırma Bilgi Rehberi oluşturulmuştur. Bu belge, kamulaştırma sürecinden etkilenen tüm paydaşlarımıza resmi olarak dağıtılmaktadır. Daha detaylı bilgi için Kamulaştırma Bilgi Rehberi’mizi inceleyebilirsiniz.
Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi
Projenin, çevre ve toplum üzerindeki potansiyel olumlu ve olumsuz etkilerini detaylı bir şekilde değerlendirmek ve tanımlamak için projedeki her santrale özgü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi çalışması yapılmıştır. Bu çalışma, risk ve etkilerin, teknik ve finansal açıdan tatbik edilebiliyorsa engellenmesini, kalıntı etkilerin olduğu durumlarda ise telafi edilmesi veya dengelenmesini hedefleyen ‘risk ve etkileri hafifletme hiyerarşisi’ yaklaşımı üzerine kurulmuş ve Projenin Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi’nin (ÇSYS) temelini oluşturmuştur. Her bir santral için hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi Raporları projelerin kendi sayfaları üzerinden paylaşılmıştır.
Kapsamlı bir Çevresel ve Sosyal Durum Tespiti (ESDD) sürecinin ardından, tüm dokuz alt projenin kapsandığı bir Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) hazırlanmıştır. Daha fazla ayrıntı için aşağıda paylaşılan Üst Düzey ÇSEP'yi inceleyiniz.