Proje Tanıtımı

Proje Tanıtımı

İhale Tarihi

30.05.2019

Uygulama Sözleşme İmza Tarihi

09.03.2020

Uygulama Sözleşmesi Yürürlük Tarihi

09.03.2020

Sözleşme Süresi

15 Yıl

Toplam Yatırım Tutarı

1.1 Milyar ABD Doları

Enerjisa Üretim olarak, türbin tedarikçimiz Enercon ile birlikte Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün (EİGM) Mayıs 2019’da düzenlediği YEKA RES-2 ihalelerinde 1000 MW bağlantı kapasitesi hakkı elde ettik. Proje kapsamında Aydın, Balıkesir ve Çanakkale bağlantı bölgelerinde toplamda 750 MW kapasiteye sahip, 180 türbinden oluşan dokuz rüzgar enerji santrali (RES) kurulacaktır. Tüm santraller için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci uygulanmış ve onayları 2022 – 2023 yıllarında alınmıştır.

Bu projenin temel amaçlarından biri, ülkemizin enerji ihtiyacını gözeterek, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımına odaklanmaktır. Proje tamamlandığında, yıllık ortalama 575.000 hanenin enerji ihtiyacının karşılanması (bir evin yıllık ortalama tüketimi 5.000 kWh olduğu kabulüyle) ve yaklaşık 1,82 milyon ton karbon emisyonundan kaçınılması (Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı birleşik marj emisyon faktöründe üretilecek her 1 MWh’lik elektrik için 0,6345 tCO2/MWh değeri esas alınarak) beklenmektedir.

image4

YEKA RES-2 Yarışması:  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik enerjisi üretimindeki payının artırılması ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması amacıyla tasarlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yatırım modeli kapsamında, maliyetlerin düşürülmesi, yerli ekipman imalatının geliştirilmesi ve nitelikli insan kaynağı kapasitesinin artırılması amacıyla %55 yerlilik oranına sahip rüzgar türbinleri kullanılacaktır. 

13 santralden oluşan projenin toplam yatırım maliyetinin 1,3 milyar ABD doları olması beklenirken, projenin Türkiye ekonomisine doğrudan katkısının ise 1,1 milyar ABD doları olması bekleniyor. Projenin tam kapasite faaliyete geçtiğinde piyasa fiyatlarının altındaki elektrik alım sözleşmeleriyle ülke ekonomisine yıllık 300 milyon ABD dolarından fazla katkı sağlaması beklenmektedir.

Yatırım sürecinin aşamaları dikkate alındığında proje geliştirme, mühendislik, planlama, inşaat ve elektrik işleri, ekipman üretim ve montajı, işletme ve bakım faaliyetleri gibi geniş bir yelpazede çalışmalar yürütülmektedir. Sonuç olarak Proje, yatırım ekosistemi ve tedarik zinciri için 3 binden fazla kişinin istihdamına doğrudan katkı sağlayacaktır. Bu yatırımla birlikte, halihazırda 15.000 kişiye istihdam sağlayan Türkiye'deki rüzgar enerjisi sektörünün istihdam düzeyinde artış beklenmektedir.

Loading...